Nyheter & Erbjudanden

På den här sidan lägger vi upp månadens nyheter och vad man bör tänka på just nu. Ibland hittar ni även erbjudanden och kampanjer här, så titta in lite då och då!

Oktober månad:

Nu är det stor REA i plantskolan alla växter -50% dras i kassan!

 

Vi hoppas givetvis ni kommer på ljuskvällen den 14 november!

 

Januari månad:

Nu har alla fröer kommit in i butiken !

Vi har Impectas sortiment med  5 stycken fröställ. Lord Nelson har vi som alltid hela sortimentet hemma, 7  fröställ,  vi hoppas att ni ska hitta det ni söker!
butik01

 

November månad:

Minerva erbjudande - 3kg 49kr

Ljuskväll!

Ljuskväll på Roséns Blommor
Nu välkomnar vi Er till en kväll i julens tecken. Butiken är fylld med julens alla blommor och tillbehör. Kom till oss och få julinspiration och bra erbjudanden. Vi lottar även ut vinster på köbrickan vid köp. Under kvällen kommer Rosendahl – passa på att prata med Mikaela, hon svarar på era frågor om Rosendahls produkter och guidar er genom deras sortiment.

Vi kommer även att ha Marie från Wikholm på plats som är en av våra stora leverantörer på krukor och tillbehör.

Vi är ju en blomsterbutik så givetvis kommer vi ha bra erbjudande på växter, men det håller vi lite på!

Erbjudanden under kvällen

DWL Blockljusstake

Blockljusstake från DWL. Vi bjuder på adventsljus (värde 149:-).

299:- (349:-)

Ljushållare

Ina Ljushållare / Dekoglas (tips: dekorera med murgröna!)

79:- (99:-)

Gita Lykta

Mysig lykta från GITA. Halva priset!

89:- (159:-)

Amaryllisvas

Stilsäker amaryllisvas. Köp till en bukett för 41:-

59:- (79:-)

Vinn LUMI-ljusstaken (värde 999:-)

Vid köp av produkter ur Rosendahls sortiment är ni med på utlottning av den 5-armade LUMI ljusstaken i mässing till ett värde av 999kr.

20% rabatt på Star Trading

Under kvällen har vi 20% rabatt på alla advents-ljusstakar från Star Trading.

Vi ses 15 november – julen har flyttat in

Glöggrytan hålls varm under kvällen


Mars månad:

Lyckas med din potatis

Förgro eller förodla din potatis
Plocka ut potatisen ur förpackningen och placera den förslagsvis var för sig i en äggkartong, i ett ljust, rumstempurerat (15-20 grader) och frostfritt utrymme. Detta måste göras 3-4 veckor innan den sätts ut. Sättpotatisen kommer då att få groddar som gör att potatisen växer fortare när den väl är planterad. Förgroning är inte alltid nödvändigt men är en bra start.

Man kan skynda på odlingstiden genom att förodla knölarna i jord, då utvecklas både groddar och rötter, vilket ger årets tidigaste potatisskörd. Fyll ”krukor” av papper eller plast med planteringsjord och plantera knölen, eller lägg dem i en sålåda.

potatis2

Jordförberedelser och plantering

Att odla potatis är enkelt! Välj ut en ny plats i trädgårdstäppan på hösten/våren för potatissättning och hordförbättra trädgårdslandet med barkmull, kompost och sand – speciellt viktigt om man har lerig jord. Grundgödsla sedan jorden med pelleterad kogödsel eller grönsaksgödsel. Bearbeta jorden väl till 15-20 cm djup.

När jorden börjar bli varm, ca 10 grader, gör man hål för att sätta potatisen. Tänk på att groddarna ska vara uppåt. Är knölarna förodlade i plastkrukor, tag försiktigt ut dem ur krukorna, var rädd om rodklumpen. Papperskrukorna får vara kvar, viktigt dock att pappkanten ovan rotklumpen klipps bort/rivs av.

Odling

När du väl har satt ner sättpotatisen i jorden gäller det att vattna ofta, speciellt vid torka. God vattentillgång ger fler och större potatisar samt minskar risken för skorv. Luckra jorden efter hand och rensa bort allt ogräs. Kupa upp jorden kring potatisplantan när den är 10-15 cm hög. Täck knölarna – inte bladen. Knölar som utsätts för ljus blir gröna och oätliga.
potatis

Odla i pallkrage/odlingsbänk

1) Välj ut en solig plats i trädgården.
2) Lägg ut markduk för att hindra gräs och ogräs.
3) Ställ två pallkragar/odlingsbänkar på varandra och fyll på med plantjord och grundgödsla med pelleterad kogödsel eller grönsaksgödsel.
4) Sätt potatisen, förgrodd/förodlad, ca 5 cm djupt och täck med jord.
5) För snabb uppkomst och tidig skörd, täck pallkragen med odlingsväv.
6) Vattna och kupa upp jord runt plantorna allteftersom blasten växer.
7) Tag bord väven när frostrisken är över.

Odla i hink på balkong/uteplats

1) Förgro eller förodla potatisen.
2) Odla i dränerade stora krukor eller hinkar.
3) Fyll i 10 cm jord, sätt en eller flera potatisar och fyll sedan så potatisen täcks med ca 5 cm jord. Vid frostrisk ta in odlingskärlet.
4) Fyll på med mer jord när plantan kommer upp. Upprepa detta tills kärlet är fullt.
5) Varm placering ger tidig skörd, dock högst 25 grader.

Skörda din potatis

Innan du tar upp din potatis, skrapa bort lite jord så du ser om potatisen har uppnåt den storlek du önskar. Om du vill lagra din potatis för senare konsumtion, klipp av blasten och låt potatisen ligga kvar i jorden 2-3 veckor. Då bildar potatisen tjockare skal och klarar lagringen bättre.

potatis3

Lycka till!

Februari månad:

 

SättpotatisNu har den allra första sättpotatisen anlänt till butiken, vi har

1 kg´s påsar från 39 kr till dig som vill förgro och odla i spann eller kruka.

 

 

Januari månad:

Nu har alla fröer kommit in i butiken !

Vi har Impectas sortiment med  6 stycken fröställ. Lord Nelson har vi som alltid hela sortimentet hemma, 7  fröställ,  vi hoppas att ni ska hitta det ni söker!butik01

 

 

 

 

ELHO

Härliga odlingstider !

Nya sålådor och odlingslådor i en riktigt fin

kvalité. Dessa måste ni bara känna och klämma på.

 

 

 

 

 

Nu finns närodlade Engelsk pelargon, Streptocarpus och Begonia från Mariestad !

Engelsk Pelargon  Streptocarpus

November månad:

img_3629

Ett annorlunda sätt att handla!
Onsdagen 16 november kl. 18:30 är ni varmt välkomna till Roséns Blommor. Butiken fylls då med levande ljus, där vi har skapat en mysig, varm känsla med inredning och blommor. Julen har också flyttat in.
Vi kommer självklart att ladda på med finfina erbjudande under kvällen.
Vi bjuder på glögg och pepparkakor!
 Varmt välkomna!

Oktober månad:

Nu smyger sig hösten på och vi tillbringar mer tid inne, även om det varit väldigt många fina dagar. Nu är höstens alla krukor, presentartiklar och ljus på plats. Vi fyller givetvis på efter hand som våra leverantörer presenterar mera nyheter. Här får ni en smygtitt in i avdelningen.

img_3621img_3613

 

 

 

img_3625

Nu är det hög tid att se över era krukor på trappan och uteplatserna,

vi har toppenfina Buxbom, Vinterbär, ljung, bärljung, kål och mycket mera.

 

 

 

 

Juli månad:

 

Bollkrysantemum (från 39,90:- ) har anlänt och med det har sommaren kommit en lång bit på väg, vart tar den vägen ?

DSC_0415[1]

 

 

 

 

 

 

 

….och höstaster finns nu hemma !

Nu finns perenner i stora krukor i butiken till er som behöver fylla ut ett hål i rabatten eller varför inte plantera i en kruka. Massor av fina Solhattar, Astilbe, Höstaster och Rosenstav m.m.Solhattar

DSC_0410[1]

 

 

 

 

 

Kryddor köp 5 betala för 4 hela sommaren ! rosmarinsax

Kryddor går utmärkt att plantera i krukor, baljor, i balkonglådan eller på en solig varm plats i trädgården. Kryddor behöver inte så mycket skötsel och du kan dessutom skörda och torka dem när säsongen är över.

Placera dina kryddor så ljust och varmt som möjligt, skörda regelbundet och placera dem så att du alltid har tillgång till dina härliga smaksensationer. För att få ut den bästa smaken av dina kryddväxter är det bra om du planterar dem i sandblandad jord men det går även bra i vanlig trädgårdsjord.

Juni månad:

Tiden går väldigt fort nu, knappt har vi hunnit gratulera mor på  MorsDag, firat av alla studenter och nu stundar snart  Midsommarhelgen !

Tänk att kunna få stanna tiden och få njuta av all grönska och blomsterprakt.

Erbjudande i butiken:

Hydrangea Hortensia, passar bra i kruka ute !

Tips !

Placera den gärna lite halvskuggigt

199 kr

 

BuddlejaBuddleja

…eller fjärilsbuske, och den gör verkligen själ för namnet !

Finns i flertalet färger.

99 kr

 

April månad:

Passa på !

Premiär 1 april, ett samarbete med Esti i Vara. Vi kör igång ett kafé som håller öppet fredagar, lördagar och söndagar hela våren fram till midsommar. Passa på att ta en fika när ni går runt i plantskolan eller sitt ner och njut en liten stund.

Mars månad:

Tidig vår

Det ser ut att bli en tidig vår i år, som vanligt blir det väl några mindre bakslag. Vår plantskola håller på att fyllas upp med buskar och träd, leveranser kommer veckovis from. vecka 13 och perenna växter dröjer till vecka 14.

Sättpotatis kan man börja förgro om man vill ha riktigt tidig skörd, att tänka på när ni senare sätter ut era knölar, täck dem med fiberduk så att inte nattfrosten skadar dem. Vi har över 30 sorter i år !

Passa på att börja plantera i krukor med pensér, bellis och andra växter som tål några minusgrader. Det är inte klokt vad mad har längtat efter lite färg.

Februari månad:

Har du provat våra egenodlade tulpaner ?

Färskare kan det inte bli, vi skär dem till dig medan du väntar. Bara udda sorter som du inte hittar i 10-packen !

Tillgången kan variera under veckorna.

Tulpaner

sticklingSticklingar av pelargon och Fuchsia finns nu i butiken !

Krukväxter

Aktuella är vårens lökblommor i kruka, Krokus, Pärlhyacinter och Ranunkler i ljuvliga färger. Ju svalare de står, ju längre blommar de. Pyssla om dina ”gamla” krukväxter. Ny jord och beskärning ger nytt liv i krukan. Dags också att ta fram pelargoner och andra plantor som du övervintrat. Plantera om i ny jord, klipp ner och ställ ljust. De flesta växter vill stå ljust, under våra ”mörka” månader kan de växter som inte får plats i/vid fönstret få sitt ljus genom speciellt anpassad växtbelysning. Det är ännu lite tidigt att ge växtnäring, men så fort det börja växa är det dags. Luften är torr inomhus så duscha växterna ofta.

Ovälkomna gäster

Rådjur, harar och kaniner kan gnaga på stammar – men också i trädens kronor om det är mycket snö. Stammarna skyddas med gnagskydd, kronorna med hönsnät.

Välkomna gäster

Våra småfåglar är beroende av näringsrik föda. Talgbollar, jordnötter, solrosfrö och hampfrö är det bästa.

 

 

Januari månad:

Nu har alla fröer kommit in i butiken !

Nytt i år är att vi utökar Impectas sortiment med ytterligare ett fröställ, totalt 6 stycken. Lord Nelson har vi som alltid hela sortimentet hemma, 7  fröställ,  vi hoppas att ni ska hitta det ni söker!

butik01

Nu finns närodlade Engelsk pelargon, Streptocarpus och Begonia från Mariestad !

Engelsk Pelargon  Streptocarpus

De tidigaste lökväxterna som Pärlhyacint, Krokus m.m. lockar när vintersolen visar sig och ger hopp om våren.

Tulpaner är den snittblomma som vi  helst bär hem till helgen eller ger bort till någon. Vi slutade odla tulpaner till snitt för några år sedan. Vi har också sett hur kvalitén har blivit sämre, så bestämde oss i höstas för att ge er nyskördade tulpaner ur egen odling. Ett smalt utvalt exklusivt sortiment kommer att finnas till försäljning om några veckor !

 

solrosfrö

Ni glömmer väl inte småfåglarna !

Hela januari 20 kg  strimmigt solrosfrö 199:-

Vi har givetvis hampfrö, talgbollar, jordnötter och blandning också.

 

 

 

 

 

 

 

 

November månad:

Nytt inspirationsblad ute nu !

Har du inte fått den i din brevlåda kan du titta i den här

http://www.bogront.se/images/kampanjtidningar_publika/nr_9_advent_2015.pdf

julin

Oktober månad:

Allahelgona – en tid att vårda graven

Nu är det inte långt kvar, Alla helgons dag firas den 1:a november.
Det är en tid att göra fint vid graven. Vi har växter, gravdekorationer och lyktor som skapar värme och stämning vid graven.

Smycka graven

 

 

 

 

 

 

Kupa rosorna
Förädlingsstället på rosen är känsligt för kyla.
Genom att kupa upp jord ca 20 cm över rosbusken skyddas förädlingsstället.
Använd den befintliga jorden eller täckbark. Aldrig torvmull, den håller fukten länge och rosen kan ruttna.
Rosblad med svampsjukdomar ska inte läggas i komposten, lägg dem i soporna.

Klipp ner perennerna till våren
Många perenner har ju vackra fröställningar och dessutom bör inte vattnet tränga in i de avklippta stjälkarna under vintern och få dem att ruttna. Detta gäller särskilt olika sorter av prydnadsgräs och perenner med ihåliga stjälkar. Ev sjuka blad ska dock klippas bort, brännas eller läggas i soporna.

Jordgubbslandet
Jordgubbsblasten bör klippas på hösten. Detta för att eventuella svampsjukdomar inte ska övervintra i blasten.

Kökslandet

Skörda eventuellt kvarstående grönsaker. Purjolök, grönkål och persilja kan stå kvar i kökslandet då de tål en del frost.
Skörda efter hand och dra helst upp purjolökarna innan tjälen kommer, annars får du skära loss dem med en kniv.
Tomma grönsaksbäddar kan täckas med torra löv eller halvförmultnad kompost, då tar maskarna hand om det så fort värmen återvänder.

Gräsmattan
Klipp gräsmattan en sista gång
Klipp den inte för kort. Lagom höjd är ca 5 cm. Det är det inte bra att ha massor av löv på gräsmattan eftersom de kan orsaka vinterskador till våren, men ett tunt lager kan maskarna ta hand om. Kör gärna över löven med gräsklipparen så att de sönderdelas. Resten av löven läggs i komposten eller under buskar, klätterväxter och i rabatter som skydd mot tjälen.

Fruktträd
Om frukten fått skorv, var extra noga att ta bort både fallfrukten, ”mumiefrukten” som sitter kvar på trädet och alla nedfallna blad. Annars kan svampsporerna som orsakar sjukdomar övervintra i bladen och frukterna. Lägg dem i soporna eller bränn dem för att förhindra att sporerna sprider sig kommande vår.
Plocka försiktigt oskadade vinteräpplen som ska lagras. Vira in dem ett och ett i tidningspapper och lägg dem därefter i en trädlåda, eller stor kylväska (som kan stå på balkong eller terrass ett tag ännu). Äpplen trivs bäst när det är frostfritt men svalt, runt 5 plusgrader, mörkt och lite fuktigt. Titta till frukten då och då och plocka bort kantstötta eller dåliga frukter.

Duka för våra bevingade vänner
Skapa liv i trädgården med våra underbara små vänner. Redan nu kan du lägga ut fågelmat. Nu börjar fåglarna som stannar i Sverige under vintern att titta fram och leta efter bra matställen.
Tänk på att hänga fågelmaten så att inte katten eller sparvhöken kan överraska de ätande fåglarna. Placera maten så att de kan gömma sig om faran hotar.

Fågelmat

 

 

 

 

 

Dammen
Nästa års säsong grundläggs faktisk mycket av hur du sköter höststädningen av dammen inför vintern, så den får en bra start till våren.
Gör du höststädningen ordentligt sparar du också mycket arbete och pengar till våren. Se till att ta bort alla nedfallna löv ur dammen, allra enklast blir det om du lägger ett lövnät över.

 

 

September månad:

Lökdags! Plantera vårens härliga lökväxter – narcisser, tulpaner, krokus, pärlhyacinter, liljor mm. Kom och välj när sortimentet är som störst. Ju tidigare lökarna kommer i jorden ju bättre.

Plantera mera!
Buskar, träd, häckväxter, fruktträd, bärbuskar, rosor, barrväxter och perenner.
Alla sorter är som finast nu och man ser precis hur både blommor och blad ser ut.
Rätt växt på rätt plats är viktigt, läs växtinformation eller fråga din oss.
Man kan också skapa bra förutsättningar genom att förbättra jorden efter växtslag, göra upphöjda planteringsytor, ev. placera ut stora vackra stenar och plantera vindskydd.
Det finns vackra växter för varje trädgård!

Dela och plantera om perenner.
Gäller särskilt de vårblommande sorterna.

Fruktträd
Fruktkarten behöver gallras, dels för att få större och sötare frukter, dels för att inte riskera att träden bryts sönder av fruktens tyngd.
Tre till fyra fingrars bredd mellan varje frukt är lagom för äpple och päron, två fingrar för plommon.

Beskär träd, buskar och häckar enligt JAS (juli-aug-sept) –metoden.
Fördelar med JAS är att det inte så lätt bildas vattenskott och att såren efter beskärningen läker snabbare och bättre. Gör man detta kontinuerligt, gärna varje år, har man alltid välformade, lagom stora och sunda växter.
Man tar bort skadade eller döda grenar, fula, gamla grenar, grenar som sitter för lågt eller är i vägen, sådana som växer rakt upp eller inåt kronan eller som korsar varandra.
Glesa ut gamla, risiga buskar genom att ta bort de äldsta grenarna ända nere vid markytan.
Syrenerna ska beskäras så snart de blommat över. Då hinner de bilda nya blomanlag till nästa år.
När det gäller stenfrukt; körsbär, plommon, persikor och aprikoser samt kastanj och hästkastanj, är perioden efter skörden den enda möjliga.
Träd som blöder kraftigt om man beskär dem på våren ex björk, lönn, avenbok, valnöt och vingnöt beskärs nu. Vinstockar beskär man i december eller enligt JAS metoden. Undantag till JAS-beskärning:
Unga träd beskär man gärna på vårvintern så att den nya tillväxten hinner bli förvedad.
Använd alltid bra verktyg! En slö sekatör eller grensåg gör mer skada än nytta.

 

Augusti månad:

Än kan vi njuta av sommaren och även om vädret inte har varit vad vi drömt om har det i alla fall varit en bra sommar att plantera växter i till trädgården.
Vipphortensia

Just nu blommar vidje och vipphortensiorna ute i plantskolan.

 

Vi har flera olika sorter, extra populär är sorten Wim´s Red. Blir ca. 1,5 meter hög  och har blomning i tre olika stadier, först vit, sedan rosa och slutligen röd.

 

 

 

 vipphortensian på bilden ‘grandiflora’

Vi har fått in perenner i stora krukor som är på gång eller blommar för fullt.

Solhattar

Dessa Solhattar är verkligen något extra !

 

 

 

 

Blåbär !

blåbär

Buskarna i plantskolan är fulla med bär !

 

 

 

 

Juli månad:

Nu är bollkryssantemum, höstaster och mycket mer fräscha sensommarväxter här !

bOLLKRYSS

Juni månad:

Enligt statistik från Jordbruksverket finns det drygt 4,1 miljoner hushåll i Sverige och 43 procent av dem odlar något ätbart! Populärast är äpple, vinbär och gräslök tätt följt av persilja, tomat och rabarber. Det är en lyx att kunna äta sin egenodlade mat och även alla som inte har en trädgård har möjlighet att odla på balkong, fönsterbrädan eller kanske på den gemensamma uteplatsen.

Tomat

Tomat är vår populäraste grönsak och det finns ett enormt utbud av sorter i olika storlekar, former och färger. Att odla egna tomater är lätt och det finns få saker som smakar så ljuvligt som en solmogen tomat direkt från egen odling!

tomat

Plantorna som köps ska planteras om i större krukor. När tomatplantor planteras om kan de med fördel planteras djupare än de stått tidigare, nya rötter bildas från huvudstammen och plantan står stadigare. Välj en kruka med minst 10 liter näringsrik jord.

Tomatplantor fungerar både utomhus och i inglasade utrymmen, men ska de flyttas ut vänta tills risken för nattfrost är över.

 

De flesta tomatsorter behöver tjuvas, vilket betyder att småskott som växter ut från bladfästen längs med stjälken ska nypas bort. Detta görs för att inte onödig energi ska gå till bladproduktion och för att tomaterna ska få tillräckligt med ljus för att mogna fram. Det finns också busk- och ampeltomater, men de behöver inte tjuvas. Tomater vill ha rikligt med både vatten och näring för att utvecklas mest gynnsamt.

Tomater är inte bara goda, de är nyttiga också tack vare att de innehåller både antioxidanter och vitaminer, men endast få kalorier. Lykopen heter den antioxidant som ger tomaten dess röda färg och den fungerar förebyggande både mot cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Antioxidanten tas lättast upp av kroppen om tomaterna steks eller kokas och eftersom lykopen är fettlösligt så ska helst tomater ätas tillsammans med lite fett t.ex. en god olja.

Chilipeppar

Chilipeppar tillhör släktet Capsicum och är besläktad med andra växter som paprika, tomat, aubergin och potatis. Chilipeppar är en populär krydda och det finns chilifrukter i alla smaker, från sorter med milda och runda smaker till eldiga och mycket starka.Chilli

Det verksamma ämnet i chili heter capsaicin och det finns i alla chilifrukter. Capsaicin tillskrivs en rad hälsofrämjande egenskaper: det ökar ämnesomsättningen, är inflammationshämmande, innehåller vitaminer och antioxidanter samt frigör endomorfiner vilket ger en känsla av välbefinnande.

Chiliplantor gynnas av ett varmt och framförallt vindskyddat läge. En optimal växtplats för chili är därför på fönsterbrädan, i en inglasad balkong, uterum eller ute i växthuset. Chiliplantor fungerar även utomhus men vill då helst stå skyddade från starka vindar och gärna vid en husvägg i soligt söderläge.

Plantera chiliplantan i en rejäl kruka (minst 10 liter) eftersom den vill ha gott om vatten och lätt kan torka ut om jordvolymen är för liten. Vattna regelbundet med svag näringslösning för bästa resultat.             Bild/material © Blomsterfrämjandet

 

April månad:

SYREN Nyhet!
Syringa ’Bloomerang’ serien
blomerangRikblommiga doftande kompakt växande syrener med återkommande blomning.

Första blomning i juni, andra blomning i augusti.

Lättplacerade ca 1 m höga och breda.
Trivs i ljusa lägen.
Zon 1-6.

 

 

 

 

 

Nu öppnar vi på söndagar och röda helgdagar !

Våra öppettider

Vardagar kl. 9-18

Lördagar kl. 9-14

Söndag/helgdag kl. 10-15

Öppet hela påskhelgen !

Långfredagen, påskdagen, annandag påsk öppet mellan kl. 10-15

Påskafton mellan kl. 9-14

Välkomna

 

 

Mars månad:

Tidig vår

Det ser ut att bli en tidig vår i år, som vanligt blir det väl några mindre bakslag. Vår plantskola håller på att fyllas upp med buskar och träd, leveranser kommer veckovis from. vecka 12. Rosor och perenna växter dröjer till vecka 14.

Sättpotatis kan man börja förgro om man vill ha riktigt tidig skörd, att tänka på när ni senare sätter ut era knölar, täck dem med fiberduk så att inte nattfrosten skadar dem. Vi har över 30 sorter i år !

Passa på att börja plantera i krukor med pensér, bellis och andra växter som tål några minusgrader. Det är inte klokt vad mad har längtat efter lite färg.

Krukväxter

Det är dags att börja gödsla krukväxterna, börja med en halv dos och öka på efterhand. Luften är torr inomhus så duscha växterna ofta.Dags också att ta fram pelargoner, fuchsior och andra plantor som du övervintrat.

Plantera om i ny jord, klipp ner och ställ ljust du kan också ta sticklingar. Pyssla om dina ”gamla” krukväxter. Ny jord och beskärning ger nytt liv i krukan.

Förkultivering

Nu börjar det bli dags att så / förkultivera många av sommarblommorna, de som behöver lite längre utvecklingstid, så att de börjar blomma i tid. Extraljus behövs dock fortfarande för att plantorna inte skall bli långa och gängliga.

Våra småfåglar

Våra småfåglar är fortfarande beroende av näringsrik föda. Talgbollar, jordnötter, solrosfrö och hampfrö är det bästa. Fågelholkarna måste stå redo, det är bråttom att göra rent och reparera!

Beskärning

Man kan fortfarande beskära de allra flesta av trädgårdens häckar, buskar och träd. En annan lämplig tidpunkt är sommaren – l juli, augusti och september, den så kallade JAS beskärningen.

Viktigt! Använd riktigt bra verktyg för att få så fina snitt som möjligt.

Gräsmattan

Kalka

De flesta jordar i Sverige behöver kalkas varje eller vartannat år för att behålla ett bra pHvärde.

Ett pH-värde kring 6-7 (neutralt) ger gräsplantorna övertag över både mossa och ogräs. Mossa gtiStroller mossaHar man ändå mossa i gräsmattan använder man medel mot mossa som antingen vattnas eller strös ut över drabbade områden. Om gräsmattan har kala fläckar väntar man tills jorden torkat upp med att ”reparera” . Man luckrar upp jorden, gödslar och sår i nytt gräs. Bästa sättet att få en gräsmatta utan mossa är att gödsla den 2-3 ggr under säsong.

 

 

Februari månad:

Krukväxter

Aktuella är vårens lökblommor i kruka, Krokus, Pärlhyacinter och Narcisser. Ju svalare de står, ju längre blommar de. Pyssla om dina ”gamla” krukväxter. Ny jord och beskärning ger nytt liv i krukan.

Dags också att ta fram pelargoner och andra plantor som du övervintrat. Plantera om i ny jord, klipp ner och ställ ljust. De flesta växter vill stå ljust, under våra ”mörka” månader kan de växter som inte får plats i/vid fönstret få sitt ljus genom speciellt anpassad växtbelysning.

Det är ännu lite tidigt att ge växtnäring, men så fort det börja växa är det dags. Luften är torr inomhus så duscha växterna ofta.

De första blommorna i trädgården

Håll utgick efter Julrosor – Helleborus niger, Trollhassel – Hamamaelis och Kejsarolvon – Viburnum!

Ovälkomna gäster

Rådjur, harar och kaniner kan gnaga på stammar – men också i trädens kronor om det är mycket snö. Stammarna skyddas med gnagskydd, kronorna med hönsnät.

Välkomna gäster

Våra småfåglar är beroende av näringsrik föda. Talgbollar, jordnötter, solrosfrö och hampfrö är det bästa. Har man Rödhake vid sin fågelmatare kan man krossa fröna som hjälp, den äter gärna på marken, Koltrasten äter också på marken och älskar äpplen!

 

Alla hjärtans dag på lördag 14 februari !

Alla hj. dag

 

Vi har massor med färdiga buketter och dekorationer till fredag och lördag, du kan ”toppa” buketten med choklad från Malmö chokladfabrik hos oss.

Sticklingar:

Nu har de första pelargonsticklingarna kommit, unikt sortiment och stuckna i 9 cm kruka. Du behöver bara plantera om i en större kruka i pelargonjord. Tänk på att de vill ha en så ljus plats.

Sticklnigar fleraStickling singel

Sorter: Cook´s Scarlet & White, Brighstone, Röd Rosenknopp, Langelandsrosen, Pink Rosebud, Appleblossom Rosebud, April Snow, Mårbacka, Millfield Rose, Boniface Butterfly och Summerrose Tina.

Fuchsia sticklingar (32 sorter) kommer slutet vecka 6 och Pelargon zonale sticklingar (13 sorter)  kommer vecka 9.

Januari månad:

Januari månad och nu har fröerna anlänt till butiken, sortimentet har aldrig varit större, tre leverantörer har vi i år. Lord Nelson och Green Garden fanns i fjol och nu välkomnar vi Impecta in i butiken. Vi tror nog att du kan hitta det du söker i fröväg  hos oss.

Fröställ vä       Fröställ hö

Snittblommor
Vintern är tulpanernas tid! Skär av tulpanerna några centimeter och låt papper/ plast sitta kvar runt buketten. Det ska vara kallt vatten i vasen, låt den sedan stå någon timma medan den drar upp vatten. Ta bort pappret/plasten och arrangera. Lite blåbärsris eller björkris fyller ut fint!

Tips!
Placera inte blommor och äpplen nära varandra, eftersom etylen får blommorna att vissna i förtid.

Planera nu för kommande vår och sommar!
Kanske märker du nu att det fattas något vintergrönt vid entrén eller uppfarten. Anteckna nu! I våras och somras gick du säkert också runt i trädgården och tänkte att – ”nästa år, då skall jag…”. Anteckna nu! Under vintern har du tid att göra nya planer för kommande säsong, göra skisser och planritningar, läsa böcker och tidningar.

Dags att beställa trädbeskäring !

Vi vet, det är bara januari, men det är hög tid att beställa trädbeskäring inför våren 2015, snart startar vi.

Ovälkomna gäster. Rådjur, harar och kaniner kan gnaga på stammar – men också i trädens kronor om det är mycket snö. Stammarna skyddas med gnagskydd, kronorna med hönsnät. Trampa hårt på snön runt fruktträden så att inte sorkar gnager på stammarna längst ner
under den mjuka snön.

Värna om våra småfåglar
Sätt upp fågelholkarna nu så de är redo för inflyttning till våren. Dessutom är de ett värmande skydd under kalla vinternätter.
Vintern är en tuff period för våra stannfåglar. Vad fåglarna behöver är energi – och det i så energität form som möjligt. Fyll fågelbordet med frön, nötter och fett – exempel talgbollar. Komplettera med äpplen, havregryn och kokosfett så får du många olika sorters fåglar till din trädgård.

Klipp ner perennerna till våren
Många perenner har ju vackra fröställningar och dessutom bör inte vattnet tränga in i de avklippta stjälkarna under vintern och få dem att ruttna. Detta gäller särskilt olika sorter av prydnadsgräs och perenner med ihåliga stjälkar. Ev sjuka blad ska dock klippas bort, brännas eller läggas i soporna.

Försvåra för sniglarna

Den spanska skogssnigeln övervintrar genom att borra sig ner i jorden eller gömma sig under brädor, jordpåsar och krukor.
Genom att städa bort lämpliga övervintringsmöjligheter minskar du antalet sniglar till nästa år.
Ta bort högar av gammal bråte och töm jorden ur alla krukor.